fbpx

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και χωρίς;

Κουφώματα αλουμινίου με Θερμοδιακοπή

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και χωρίς;

Η επιλογή κουφωμάτων για ένα σπίτι ή επαγγελματικό χώρο είναι σημαντική και επηρεάζει τόσο την ενεργειακή απόδοση όσο και την αισθητική του χώρου. Ας δούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και αυτών χωρίς θερμοδιακοπή.

Κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή:

 • Θερμική Απόδοση: Τα κουφώματα αλουμινίου μόνο και μόνο από το γεγονός ότι κατασκευάζονται από αλουμίνιο, ένα μέταλλο που είναι καλός αγωγός της θερμότητας επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού προς το εξωτερικό περιβάλλον και αντίστροφα. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζουν χαμηλότερη θερμομόνωση και ηχομόνωση σε σχέση με αυτά που διαθέτουν θερμοδιακοπή.
 • Κόστος: Έχουν φθηνότερο κόστος κτήσης από τα κουφώματα με θερμοδιακοπή λόγω της απλούστερης κατασκευής τους. Δεν πρέπει όμως να μην υπολογίζουμε στο κόστος ότι η απώλεια θερμικής ενέργειας οδηγεί  νομοτελειακά σε υψηλότερες δαπάνες τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη.
 • Χρήση: Συχνά χρησιμοποιούνται σε κτίρια όπου η θερμική απόδοση δεν είναι πρωταρχικό μέλημα ή σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Ως γνωστόν η χώρα μας φημίζεται για το ήπιο κλίμα αλλά με την κλιματική αλλαγή των τελευταίων κυρίως ετών στην χώρα μας  , που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει , νομίζουμε ότι δεν μπορεί κάποιος πλέον να βασίζεται σε αυτό.

Κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή:

 • Θερμική Απόδοση: Η θερμοδιακοπή είναι μια τεχνολογία που βελτιώνει σημαντικά την θερμική απόδοση των κουφωμάτων. Περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ενός υλικού (π.χ. Ένα ειδικό μονωτικό υλικό, συνήθως πολυαμίδιο) που λειτουργεί ως θερμομονωτικός φραγμός, εμποδίζοντας τη μεταφορά θερμότητας. Τοποθετείται μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών τμημάτων του προφίλ του αλουμινίου που τα διαχωρίζει, μειώνοντας έτσι τη μεταφορά θερμότητας.
 • Ενεργειακή Απόδοση: Τα κουφώματα με θερμοδιακοπή προσφέρουν σημαντικά βελτιωμένη θερμομόνωση και ηχομόνωση, μειώνοντας τις ενεργειακές απώλειες το χειμώνα και διατηρώντας το κρύο το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης.
 • Κόστος: Η κατασκευή τους είναι πιο περίπλοκη και ακριβή συγκριτικά με τα κουφώματα χωρίς θερμοδιακοπή, αλλά η επένδυση μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από την τοποθέτηση τους.
 • Χρήση: Ιδανικά για χρήση σε περιοχές όπου δοκιμάζονται από έντονες καιρικές συνθήκες  και για κτίρια όπου η ενεργειακή απόδοση είναι μια προτεραιότητα.
κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή
κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή

Εκτός από την ενεργειακή απόδοση, υπάρχουν και άλλες διαφορές:

 • Τιμή: Τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή είναι , όπως προαναφέραμε  συνήθως πιο ακριβά από τα κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή , τουλάχιστον όσο αφορά την αρχική τιμή απόκτησης τους χωρίς όμως να συνυπολογίζουμε τις εξοικονομήσεις ενέργειας που επιτυγχάνουμε μέσω του κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή.
 • Βάρος: Τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή είναι βαρύτερα από τα κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή.
 • Συντήρηση: Τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή μπορεί να απαιτούν λίγη περισσότερη συντήρηση από τα κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα αναπτύξουμε αναλυτικά ακολούθως.Μπορείτε να γνωρίσετε και να δείτε κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή  ενώ έχουμε και κάποια άρθρα σχετικά με το ζήτημα αυτό που πιστεύουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά ακολούθως.
 1. Ποια είναι τα καλύτερα ενεργειακά κουφώματα;
 2. Ενεργειακά κουφώματα. Πως λειτουργούν. Τι προσφέρουν
 3. Ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα αλουμινίου

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και χωρίς όσο αφορά την συντήρηση τους;

Γενικά, ενώ τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή μπορεί να προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση αλλά και ενεργειακή απόδοση, τα οφέλη από την άποψη της συντήρησης δεν διαφέρουν σημαντικά από τα κουφώματα χωρίς θερμοδιακοπή. Αμφότερα τα είδη απαιτούν βασική φροντίδα, όπως καθαρισμός και περιστασιακός έλεγχος για ζημιές ή φθορές, προκειμένου αυτά να  διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Αμφότεροι οι τύποι αυτοί όμως:

 • Δεν χρειάζονται συχνό βάψιμο.
 • Είναι ανθεκτικά στη διάβρωση. (βλ. το υλικό κατασκευής τους – αλουμίνιο – συμπεριφέρεται εξαιρετικά σε αυτόν τον τομέα )
 • Καθαρίζονται εύκολα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μικρές σχετικά διαφορές όσο αφορά την συντήρηση τους :

Κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή:

 

 • Μπορεί να εμφανίσουν συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα.
 • Απαιτούν πιο συχνό καθαρισμό για την απομάκρυνση της σκόνης και της βρωμιάς.

Κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή:

 

 • Είναι πιο ανθεκτικά στη συμπύκνωση υγρασίας
 • Μπορεί να χρειαστούν λίπανση στους μηχανισμούς κλεισίματος/ανοίγματος πιο συχνά.

Ειδικά για τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, η προσθήκη του μη αγωγού υλικού μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών του αλουμινίου μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία κατά των στοιχείων, διατηρώντας την ακεραιότητα και την αισθητική του κουφώματος για περισσότερο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη συχνότητα συντήρησης

Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον  εαυτό σας για να σας βοηθήσουν να πάρετε την σωστή απόφαση:

 

 • Πόσο σημαντική είναι για μένα η ενεργειακή απόδοση;
 • Πόσο είναι το budget μου;
 • Πόσο συχνά χρησιμοποιώ το κλιματιστικό στο σπίτι μου;
 • Σε ποια κλιματική ζώνη ζω;

Ειδικά όμως για τα τελευταία δυο bullet points που προαναφέραμε θα σας δώσουμε κάποια απλά παραδείγματα για να καταλάβετε την συσχέτιση του τύπου κουφώματος αλουμινίου που θα επιλέξετε σε σχέση με την χρήση του κλιματιστικού στους χώρους σας και την κλιματική ζώνη στην οποία αυτό βρίσκεται.

Ας το δούμε σαν να αποφασίζεις αν θα φορέσεις ένα παχύ μπουφάν για να βγεις έξω το χειμώνα ή αν θα προτιμήσεις ένα λεπτότερο, ανάλογα με το κρύο που κάνει.

Αν ζεις σε μέρος που “παγώνει” τον χειμώνα  ένα παχύ χειμερινό μπουφάν, δηλαδή τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή,σε προστατεύει καλύτερα από το κρύο. Αυτά τα κουφώματα κρατάνε το κρύο έξω και εσύ κάθεσαι άνετος μέσα στο σπίτι σου, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις συνέχεια το κλιματιστικό γιατί απλά τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή συντηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ζέστη που έχει δημιουργηθεί από το θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιείς.

Το ίδιο και όταν ο χώρος σου “βράζει” το καλοκαίρι , τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή σε προστατεύουν από τις διακυμάνσεις και διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το δροσερό κλίμα που έχει δημιουργήσει το air condition στο σπίτι σου.

Από την άλλη,  όμως αν το κλίμα είναι πιο ήπιο ή αν θέλεις να κρατήσεις χαμηλά το αρχικό κόστος, μπορείς να επιλέξεις τα λεπτότερα “μπουφάν”, δηλαδή κουφώματα χωρίς θερμοδιακοπή.

Μπορεί να μη σε προστατεύουν το ίδιο καλά από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά θα κάνουν τη δουλειά αν δεν υπάρχουν ακραίες συνθήκες.

Παράδειγμα; Αν έχεις ένα σπίτι στην Κρήτη, όπου οι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι και τα καλοκαίρια ζεστά αλλά όχι καυτά, μπορεί να μη χρειάζεσαι την “επιπλέον προστασία” της θερμοδιακοπής. Αλλά αν ζεις στα Γιάννενα, όπου οι χειμώνες είναι πολύ κρύοι και τα καλοκαίρια δροσερά, τα κουφώματα με θερμοδιακοπή μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο πόσο συχνά χρησιμοποιείς το κλιματιστικό και πόσο πληρώνεις για την ενέργεια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και χωρίς;

 

Εν κατακλείδι, η επιλογή μεταξύ κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή και χωρίς εξαρτάται πρωτίστως από τις ανάγκες σας:

 

 • Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, τα κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή είναι η καλύτερη επιλογή.
 • Εάν το budget σας είναι περιορισμένο, τα κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή μπορεί να είναι μια καλή λύση.

5/5 - (1 vote)

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Scroll to Top