fbpx

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεγουλάρισμα κουφωμάτων

ρεγουλάρισμα κουφωμάτων

Ρεγουλάρισμα, μία λέξη που ακούμε πολύ συχνά από τους τεχνικούς. Ποιος όμως ξέρει τι ακριβώς είναι;;
Το “ρεγουλάρισμα” προέρχεται από την ιταλική λέξη regula και σημαίνει ρυθμίζω.
Χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς όπως αυτοκίνητα, μηχανήματα , μουσικά όργανα και γενικά σε οτιδήποτε υπάρχει μηχανισμός.
Στο κείμενο μας θα αναφερθούμε στο ρεγουλάρισμα των κουφωμάτων.

ρεγουλάρισμα κουφωμάτων
ρεγουλάρισμα κουφωμάτων

Εγγύηση και συμβουλές καλής λειτουργίας κουφωμάτων

Όταν επιλέξουμε κατασκευαστή και τοποθετήσει τα κουφώματα μας πρέπει να έχουμε 3 πράγματα στο μυαλό μας. Πρέπει ο κατασκευαστής να έχει τη σήμανση CE δηλαδή να εφαρμόζει Σύστημα Ελέγχου της Παραγωγής ώστε να μπορεί να μας εγγυηθεί για την καλή λειτουργία των κουφωμάτων μας. Επίσης βασικό πλεονέκτημα για έναν κατασκευαστή είναι να έχει πιστοποίηση ISO 9001, εμείς εδώ στην kataskevastikh.gr την έχουμε και έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε για την σωστή ολοκλήρωση του έργου. Τέλος όταν έχει γίνει η τοποθέτηση είναι απαραίτητο ο κατασκευαστής να δώσει στον πελάτη 2 έγγραφα. Πρώτον την εγγύηση, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον διάρκειας 2 χρόνων. Δεύτερων τις οδηγίες καλής συντήρησης κουφωμάτων και λειτουργίας που επιβάλει η σήμανση CE.
Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες τα κουφώματα μας θα καθυστερήσουν να μας εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα ή αλλιώς κάποια δυσλειτουργία. Αλλά είτε λόγω της συχνής χρήσης ή είτε λόγω των καιρικών συνθηκών ή απλά επειδή έχουν κάποιους μηχανισμούς είναι λογικό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρειάζονται ρεγουλάρισμα.

Κουφώματα: Ανοιγόμενα κ συρόμενα

Τα κουφώματα, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα.
Στα ανοιγόμενα κουφώματα τα σημεία που συνήθως χρειάζονται ρεγουλάρισμα είναι τέσσερα. Οι μεντεσέδες, περιμετρικός μηχανισμός , τα ψαλίδια ανάκλησης και η σπανιολέτα.

  • Μεντεσέδες: είναι τα εξαρτήματα που ενώνουν το ανοιγόμενο φύλλο με τη κάσα. Με την βοήθεια των μεντεσέδων μπορούμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε το κούφωμα.
  • Περιμετρικός μηχανισμός: είναι ο μηχανισμός ο οποίος με μία κίνηση της λαβής θέτει σε λειτουργία τα πολλαπλά κλειδώματα γύρω από το φύλλο.
  • Ψαλίδια ανάκλησης: είναι μέρος από τον μηχανισμό ανάκλησης. Τα ψαλίδια ανάκλησης επιτρέπουν στο κούφωμα να μπαίνει σε θέση ανάκλησης.
  • Σπανιολέτα : είναι η λαβή που χρησιμοποιείται για τα κουφώματα. Κλειδώνει ξεκλειδώνει ή τοποθετεί το κούφωμα σε ανάκληση.
ρεγουλάρισμα στα κουφώματα
ρεγουλάρισμα στα κουφώματα

Στα συρόμενα κουφώματα αντίστοιχα τα σημεία που θέλουν ρεγουλάρισμα είναι και σε αυτά τέσσερα. Τα ράουλα, ο μηχανισμός κλειδώματος, η σπανιολέτα ή χούφτα και τα βουρτσάκια.

  • Ράουλα : είναι τα εξαρτήματα που τοποθετούνται στο κούφωμα και το βοηθάνε στο εύκολο ρολάρισμα του.
  • Μηχανισμός κλειδώματος: είναι ο μηχανισμός ο οποίος κλειδώνει το φύλλο στην κάσα.
  • Σπανιολέτα ή χούφτα: είναι η λαβή από την οποία ανοίγουμε κλείνουμε ή κλειδώνουμε το φύλλο.
  • Βουρτσάκια: Τοποθετούνται περιμετρικά ενδιάμεσα στο αρμοκάλυπτρο και το φύλλο ώστε να προσφέρουν μόνωση .

Συνήθως αυτά είναι και τα σημεία που ελέγχει ένας τεχνικός όταν τον καλέσουμε στο σπίτι μας. Για να γίνει σωστά το ρεγουλάρισμα είναι αναγκαία η παρουσία ενός γνώστη με τα κατάλληλα εργαλεία. Εάν το προσπαθήσουμε μόνοι μας υπάρχει η περίπτωση να γρατσουνίσουμε το κούφωμα ή να καταστρέψουμε- μπλοκάρουμε κάποιο μηχανισμό του.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το ρεγουλάρισμα κουφωμάτων ;

Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να συντηρήσουμε τα κουφώματα μας και έτσι να καθυστερήσουμε την επίσκεψη του τεχνικού.

  • Τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί και με απορρυπαντικό με ουδέτερο pH. Μην χρησιμοποιείται χλωρίνη ή άλλα δυνατά υγρά καθαρισμού.
  • Καθαρίστε τους οδηγούς ώστε να γίνεται ομαλά το άνοιγμα των κουφωμάτων. Στα συρόμενα τα βουρτσάκια θα πρέπει να παραμένουν καθαρά ώστε να λειτουργεί το κούφωμα σωστά.
  • Οι μεντεσέδες, τα ψαλίδια ανάκλησης, οι σπανιολέτες και μηχανισμοί χρειάζονται λάδωμα για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Στην περίπτωση που μένουμε κοντά σε θάλασσα καλό είναι να γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο.
  • Να αλλάζουμε τακτικά τα βουρτσάκια και τα λάστιχα του συρομένου ώστε να λειτουργεί σωστά, στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε τον τρόπο καλό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν τεχνικό.

Μην διστάσετε να μας καλέσετε ώστε να σας δώσουμε ολοκληρωμένες συμβουλές και λύσεις για κάθε περίπτωση.

Rate this post

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Scroll to Top