fbpx

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: 216.800.33.44 | BLOG | ΕΡΓΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων – τύποι κουφωμάτων

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων
Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων

Για να επιλέξετε το καταλληλότερο κούφωμα για το σπίτι σας ή τον επαγγελματικό  σας χώρο, θα πρέπει να γνωρίζετε τους τύπους των κουφωμάτων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που επιβάλλουν οι πολεοδομικοί κανονισμοί της περιοχής σας. Παρακάτω, θα βρείτε έναν οδηγό επιλογής κουφωμάτων, που θα σας δώσει αρκετές  πληροφορίες για τους  τύπους  τους , βοηθώντας σας να επιλέξετε την καλύτερη λύση.

Τύποι κουφωμάτων

Υπάρχουν αρκετοί  τύποι κουφωμάτων που αφορούν στον τρόπο που ανοίγουν αλλά και  στο υλικό κατασκευής τους. Όσον αφορά στο πώς ανοίγουν, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ανοιγώμενα και τα συρόμενα.

Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα θετικά χαρακτηριστικά  των ανοιγόμενων κουφωμάτων, είναι  οι υψηλοί συντελεστές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας, η μεγάλη ποικιλία των σχεδίων και το ότι δέχονται τζάμι, σήτα, πατζούρι και εξωτερικό ρολό, ακόμη και μετά την τοποθέτηση  τους σε ένα χώρο. Σε σχέση με το κόστος, είναι πιο οικονομικά από τα συρόμενα, λόγω  πιο απλής κατασκευής και μικρότερου  χρόνου  τοποθέτησης. Ωστόσο, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανοίγματα μεγαλύτερα από  δύο μέτρα. Επίσης, προσφέρουν όλο το άνοιγμα του πλαισίου στο οποίο είναι εφαρμοσμένα, αλλά χρειάζονται χώρο στο εσωτερικό του δωματίου. Τα ανοιγώμενα κουφώματα μπορούν να ανοίγουν προς τα μέσα (εσωτερικό), προς τα έξω (εξωτερικό), προς τα πάνω (ανακλινόμενα).

Συρόμενα κουφώματα

Το μεγαλύτερο  πλεονέκτημα της κατηγορίας αυτής είναι η εξοικονόμηση χώρου, καθώς ανοίγουν συρόμενα κατά μήκος. Έτσι αποτελούν την καλύτερη  λύση για περιπτώσεις όπου η οικονομία χώρου είναι απαραίτητη, όπως τα μικρά διαμερίσματα. Χρησιμοποιούνται χωρίς προβλήματα σε μεγάλα ανοίγματα και δέχονται και αυτά  όπως και τα ανοιγώμενα, τζάμι , σήτα και πατζούρι. Παρέχουν αρκετά καλή μόνωση, μικρότερη από τα ανοιγώμενα, ενώ αν ανοίγουν χωνευτά μέσα στον τοίχο προσφέρουν όλο το άνοιγμα του πλαισίου στο οποίο είναι τοποθετημένα. Εκτός από χωνευτά στον τοίχο, μπορούν να ανοίγουν και εξωτερικά κατά μήκους αυτού, μπορούν να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος , η  να κινούνται παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο.

Κουφώματα αλουμινίου

Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων αλουμινίου
Επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολύ ανθεκτικά σαν κουφώματα, το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο. Ο χρόνος  ζωής τους είναι πολύ μεγάλος και αισθητικά είναι καλύτερα από τα συνθετικά. Προτιμώνται  περισσότερο  για μεγάλα ανοίγματα σε σχέση με τα συνθετικά, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους. Μειονεκτούν στο ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, οπότε χρειάζονται την πρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής, η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους. Επιπλέον, χρειάζονται ειδική βαφή για κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα.

Συνθετικά κουφώματα

Τα συνθετικά κουφώματα είναι πιο οικονομικά σε σχέση με το αλουμινίου, είναι από κατασκευής θερμοδιακοπτόμενα  και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς η διαδικασία παραγωγής τους χρειάζεται λιγότερη ενέργεια. Επίσης, μετά από την αφαίρεσή τους ανακυκλώνονται εξ ολοκλήρου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά  στην παραγωγή νέων συνθετικών προφίλ. Η ηχομόνωση δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά.

Επιλογή των κατάλληλων συνθετικών κουφωμάτων
Επιλογή των κατάλληλων συνθετικών κουφωμάτων

Συμβουλές και άλλα σημεία προσοχής για την επιλογή κουφωμάτων

  • Στην τελική επιλογή θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να βάλετε προτεραιότητες για τις ανάγκες σας: θερμομόνωση, ασφάλεια, εξοικονόμηση χώρου και ηχομόνωση .
  • Ο ρόλος του κατασκευαστή και του τεχνικού που θα τοποθετήσει το κούφωμα είναι πολύ σημαντικός. Όποιον κι να επιλέξετε σιγουρευτείτε ότι έχει τις  λύσεις που αρμόζουν στο χώρο σας, ότι διαθέτει πιστοποιητικά για τα κουφώματα  και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους
  • Τέλος, η μέγιστη θερμομόνωση δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση τουλάχιστον διπλών τζαμιών. Το μεταξύ τους διάκενο και το γέμισμα ανάμεσα, το πάχος και το είδος τους όπως για παράδειγμα τα ενεργειακά τζάμια είναι παράγοντες  που δεν πρέπει να αγνοήσετε.
Rate this post

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Scroll to Top